Friday, January 27, 2012

Вкус на денот...паштета à la Jamie Oliver

Баш сум своевидно хедонистичко говедо кое многу често им се препушта до коскена срж на обичните нагони кои будат убави чуства, предизвикуваат оргазам на сите сетила, нирвана состојби или баш онаква таман заситеност од што и да ми носи денот. Или пак од она што си земам по пропис.

Денес ми е денов екстра необично вкусен. Благодарение на заедничкиот појадок на работа и на колешката која донесе домашна паштета по рецепт на славниот Британец, петоков немаше вкус само на кафе.

Рецепт у многу кратки црти на Џејми Оливеровски начин.

Пржите една главица кромид и лук на маслиново масло, и ги тргате на посебна чинија. Во истиот зејтин потпржувате околу 300 грама пилешки џигерчиња со тимијан и со една чаша бренди. Срцевината мора да е розевкаста, а однадвор да се испржени. Односно да не бидат премногу испржени до степен да се тврди ко гума од старо југо.
И нив ги тргате на страна.
Сите состојки ги ставате во блендер (супер сецко алиас раката на тато) со половина масло, додавате зачини од типот на сол, бибер, што и да е и - миксате. Откако ќе се направи некоја убава смеса, истата ја редите во некое тавче или сад од оние за потпечување.
Претходно во рерна ставете цела коцка масло да се стопи и веднаш штом ќе се растече, ја залевате смесава која е во тавчето односно паштетата со него. Маслото уствари помага да издржи паштетата подолго време.  

Паштетата се остава да излади.

Конзумирајте умерено и со тазе пециво, по можност крцкава багета.

Добар тек на свима.
Хвала такоЃе.

Ај сеа во име на ајварот и шарпланинецот, напред наши! Мојов петок и онака има мирис и вкус на паштета.

Мњам!

No comments:

Post a Comment